„Tak – pomagam” – Ogólnopolska zbiórka żywności

Caritas Polska wraz z Caritas Diecezjalnymi w dniach 28-29 marca 2014 r. zorganizowała VI Ogólnopolską zbiórkę żywności pod hasłem „TAK-POMAGAM”. Celem zbiórki było pozyskanie artykułów spożywczych z długim terminem przydatności do spożycia oraz łatwych w przechowywaniu, takich jak: mąka, cukier, ryż, płatki, olej, słodycze, itp. Z tych artykułów zostaną przygotowane świąteczne paczki dla potrzebujących oraz będą przeznaczone na potrzeby placówek Caritas DWP m.in. Centrów Interwencji Kryzysowej i Jadłodajni Św. Brata Alberta.

Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej zbiórkę przeprowadziła w sklepach sieci „Biedronka”. Miała ona miejsce w wielu miejscowościach naszej diecezji:
– W Mińsku Mazowieckim w dwóch sklepach żywność zbierał PZC z parafii Narodzenia Najświętszej Maryi Panny, w akcję zaangażowani byli Harcerze i Wolontariusze w liczbie 40 osób.
– W Markach w akcję włączył się PZC z parafii św. Izydora, zbiórkę przeprowadzono w trzech sklepach. 40 Wolontariuszami opiekowała się pani Jolanta Dąbrowska Prezes PZC.
– W Legionowie zbiórkę żywności przeprowadziło PZC i SKC z parafii św. Jana Kantego, działania koordynował opiekun ks. Rafał Jabłkowski, zbiórka odbywała się w dwóch sklepach, pomagało w niej 25 Wolontariuszy.
– W Sulejówku zbierał PZC z par. Przemienienia Pańskiego z Przewodniczącą Panią Agnieszką Łączyńską i Wolontariuszami.
– W Warszawie–Aninie w akcję zaangażowała się młodzież z Zespołu Szkół nr 114, która od wielu lat zaangażowana jest w zbiórki żywności. Opiekę nad 20 młodymi Wolontariuszami sprawowała Pani Agnieszka Buksińska opiekun SKC.
– W Warszawie w zbiórkę żywności włączyli się Wolontariusze z Katedry św. Michała Archanioła z opiekunem Panem Tomkiem Podsędkiem i 20 Wolontariuszy z PZC przy parafii św. Patryka z prezesem Panią Elżbietą Nowak.

Łącznie w zbiórkę zaangażowanych było 162 wolontariuszy, zebrano łącznie ok. 4.420 kg żywności. Ten wynik cieszy i dodaje skrzydeł. Wszystkim osobom, którzy poświęciły swój czas i w ten sposób pochyliły się nad potrzebującymi składamy serdeczne Bóg Zapłać.