Poznaj Pierogarnię u Aniołów!

„Pierogarnia u Aniołów”, placówka Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej, w której można nie tylko skosztować pysznych polskich pierogów ale i spędzić miło czas w towarzystwie… Aniołów.

Misją Pierogarni każdego dnia jest tworzenie miejsca, w którym każdy a w sposób szczególny mieszkańcy Pragi Południe będą się czuli jak w domu. Dlatego też u Aniołów regularnie odbywają się spotkania Dzieci z wielu różnych placówek, spotkania mieszkańców Pragi Południe, spotkania kulturalne z wybitnymi postaciami lub ich pracami. Każdy dzień i tydzień dostarcza nam nowych niespodzianek i nowych gości. Celem i marzeniem naszym jest, aby mobilizować naszych klientów od 0 do 100 lat do odwiedzin naszej Pierogarni na Pl. Szembeka. Dzieciom zapewniamy kącik zabaw (kolorowanki, puzzle, zabawki, kostka rubika) a dorosłym książki i prasę. Każdy znajdzie u nas coś dla siebie.

Uroczystego poświęcenia Pierogarni w ostatnich dniach swego urzędowania dokonał ordynariusz warszawsko-praski Abp Sławoj Leszek Głódź. Podkreślił on znaczenie promowania polskiej kuchni oraz potrzebę tworzenia miejsc dostępnych dla kieszeni każdej rodziny.

Pośród przybyłych gości obecni byli i pieroga skosztowali: dyrektor Caritas DWP ks. Krzysztof Ukleja, ks. wicedyrektor Dariusz Marczak, wicedyrektor Caritas Polska o. dr Zdzisław Świniarski. Prezes Fundacji Pro Caritate ks. Andrzej Socha, przedstawiciele włądz samorządowych Pragi Południe – Burmistrz Dzielnicy Tomasz Kucharski oraz jego zastępcy: Adam Grzegrzółka i Marek Karpowicz a także wielu przyjaciół i pracowników Caritas DWP.

Pierogarnia u Aniołów mieści się prz Placu Szembeka 8 i czynna jest codziennie w godz. 10.00 – 20.00. Poza serwowaniem znakomitych domowych pierogów, ma być miejscem spotkań i wydarzeń kulturalnych – zapowiada Jowita Pietrak, zarządzająca pierogarnią – zależy nam na ciepłej, miłej atmosferze, aby każdy poczuł się tu jak w niebie.

Nasze menu jest bogate w 19 rodzajów pierogów, więc codziennie przez 19 dni można jeść inny obiad, od mięsnego przez wegetariański aż po słodki…

Organizujemy również wszelkie spotkania rodzinne i okolicznościowe. Zapraszamy do nas!

Odwiedzając naszą Pierogarnię wspieramy wiele wspaniałych i wielkich dzieł a jednocześnie jesteśmy syci od pyszności, które polecamy i serwujemy!!!

Pozdrawiam serdecznie